چرا رنگ در «قاف» رضا لواسانی جایی ندارد؟

به گزارش خبرنگار مهر، این روزها گالری ۲+، میزبان نمایشگاه انفرادی رضا لواسانی هنرمند تجسمی با عنوان «قاف» است. آثار حاضر در نمایشگاه «قاف» شامل آثاری دو بُعدی هنرمند بر روی مقوا، آثار حجمی، برنزی و یک صندلی چوبی قرمز رنگ است که درست در میانه آثاری که به دیوار آویزان شدند، قرار گرفته است.
لواسانی در این مجموعه، با گستردن جعبههای مقوایی یک بستر مسطح برای کار خویش فراهم کرده و سپس به جای استفاده از رنگ در این مقواها، سطح اثر را با سوزن متخلخل کرده است و به این ترتیب نقوش مختلفی از جمله، پرنده، شیر، اسب و دستها روی سطح مسطح پدیده آمدهاند. ردیف سواخهای ظریف ایجاد شده بر سطح مقوا از فاصله دور قابل مشاهده نیستند و درک اثر تنها با نزدیک شدن به آن میسر میشود.
رضا لواسانی دارای مدرک کارشناسی نقاشی از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران است اما یکی از ویژگیهایی که او را از سایر هنرمندان متمایز می کند این است که او علاوه بر تحصیلات آکادمیک به مطالعات فلسفی، تاریخی، اسطورهشناسی و جامعهشناسی علاقه دارد و بازتاب این علاقه و مطالعات در آثاری که خلق میکند به خوبی دیده میشود. او پیش از این، در گالریهایی چون گالری برگ، آریا و اثر نیز نمایشگاههایی داشته که مورد استقبال واقع شده است. لواسانی در عرصه بینالمللی هم شناخته شده است و در سال ۱۳۹۸ با چیدمانی بزرگ و پر جزئیات از جنس پاپیه ماشه در پاویون ایران در بینال هنر ونیز حضور داشت.
رضا عابدینی هنرمند باسابقه طراح گرافیک در مورد نمایشگاه «قاف» گفت: این نمایشگاه و ساختههای رضا لواسانی پیشنهاد گونه ای تازه از خلق تصویر و شکلی تازه از دیدن است. روشی برای مرئی کردن امر نامرئی؛ رویاها، خاطرات، زیبایی های پنهان در یک ماده و ذهن.
رضا لواسانی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره دلیل انتخاب «قاف» برای آثار این نمایشگاه گفت: کتابی با عنوان «قاف» دارم که قرار است در هفته سوم این نمایشگاه از آن رونمایی شود و نام این نمایشگاه هم، از این کتاب گرفته شده است. خود کلمه «قاف» هم که در افسانههای ایرانی نام کوهی است که سرمنزل سیمرغ است. اما اینکه نام نمایشگاه جدید را «قاف» گذاشتم به دلیل این است که خواستم به فرآیندی که در حال به وجود آمدن و «شدن» است، اشاره کنم و برای همین هم در بدو ورود به نمایشگاه و معرفی آن از این شعر استفاده کردم؛ «سیمرغ کوه قاف رسیدن گرفت باز / مرغ دلم ز سینه پریدن گرفت باز»
وی در مورد سادگی آثار که بدون رنگ و هرگونه آلایش است، توضیح داد: سادگی با خلاصه و مختصر کردن فرق دارد. سادگی به معنی از بین بردن نیست بلکه یک نوع به روز شدن و عمیق شدن است؛ مثل اشعار حافظ که حرف چندین کتاب به سادگی در یک بیت آمده است. از این رو تلاش کردم این سادگی را در پدید آوردن آثار هم رعایت کنم.
لواسانی با اشاره به اینکه آثار این نمایشگاه، به نوعی با «خودشناسی» ربط دارد، گفت: این آثار به اینکه به مرور زمان اینقدر خوب خودمان را بشناسیم که بتوانیم از چیزهایی که برایمان دلبری میکنند اما مناسب مسیر ما نیستند، چشم پوشی کنیم اشاره دارد. به همین دلیل، آثار حاضر در این نمایشگاه رنگ ندارند.
وی بیان کرد: در واقع قصد من این بود که به نوعی با گرفتن رنگ از آثار، جلوه گری و دلبری را از آنها بگیرم و به جای آثار قشنگ، آثار زیبا نشان بدهم چون از نظر من «زیبایی» با «قشنگی» فرق دارد. اینکه ما در کویر، ستاره ها را «زیبا» میبینیم به دلیل نبودن نورهای اضافی است.
این هنرمند در پایان عنوان کرد: برای خلق آثار این نمایشگاه سعی کردم با کمترین ابزار، یک اثر هنری تولید کنم و هدفم این بود که خودِ اثر پیام را منتقل کند نه به کمک رنگ و ابزار و موارد دیگر. دلیل استفاده از مقوا برای خلق آثار هم به اهمیت موضوع «بازیافت» و خلق یک چیز جدید از چیزی که دیگر قابل استفاده نیست برمیگردد.
نمایشگاه «قاف» تا ۱۷ مرداد در گالری ۲+ واقع در ونک، خیابان سئول، پلاک ۴۰ برپاست و علاقهمندان به بازدید از این نمایشگاه می توانند همه روزه به جز روزهای شنبه و یکشنبه از ساعت ۱۱ تا ۱۹ از آثار این نمایشگاه دیدن کنند.
آخرین نمایشگاه انفرادی این هنرمند در سال ۱۳۹۷ با عنوان «پردهها» در گالری اثر برگزار شده است.