لزوم مشارکت بخش خصوصی در جایزه سهراب سپهری؛ «آب را گل نکنیم» ویژه شد

به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری دومین جایزه سال سهراب سپهری صبح شنبه چهارم مرداد با حضور آیدین مهدیزاده مدیرکل هنرهای تجسمی، میثم نمکی مدیرکل ارشاد استان کاشان، ابوالفضل ساروقیان شهردار کاشان و دبیران رویداد در سالن جلسات معاونت هنری برگزار شد.
آیدین مهدیزاده در ابتدای نشست گفت: ادارهکل هنرهای تجسمی در وزارت فرهنگ به نوعی راهبر و بسترساز هنرهای تجسمی است اما این نگاه از رویکرد تخصصی نشأت میگیرد که معمولاً باید از سمت انجمنها پیگیری شود. در مورد این رویداد خاص که حول نقاشی و تصویرسازی شکل گرفته، به این فکر کردیم که چرا به عکاسی نپردازیم و کار را باید بزرگ ببینیم تا به ابعادش اضافه کنیم.
وی درباره اهمیت رویداد بیان کرد: پرداختن به مفاخر ملی یکی از وظایف ما را شامل میشود و سهراب سپهری هم چندوجهی است و هر چه به او بپردازیم کم است و ما هم سعیمان را میکنیم اما شما هم هر چه در توان دارید باید بگذارید تا رویدادی در شأن نام سهراب برگزار کنید. نوع تفکر و ایدهپردازی به هنرمندان کاشانی بازمیگردد اما هر چه لازم است باید کار شود و ما را در کنار خود بدانید.
مهدیزاده همچنین گفت: سالها است وزیر ذیل یک تئوری درست، با تاکید معاونت هنری وزارت فرهنگ، مسیر را بر تمرکززدایی قرار داد. اگر ما به الگوی جهانی هنرهای تجسمی نگاه کنیم، رویدادها به شهرها پیوند خورده است مثل بینال ونیز. بنابراین هیچ دلیلی ندارد که همه رویدادهای هنرهای تجسمی در تهران برگزار شود و باید از پتانسیل استانی بهره بگیریم. چند سال پیش، با نگاه وزیر فرهنگ، شبکه شهرهای خلاق کلید خورد تا شهر مدنظر را در جهان بشناسند؛ مثل ساوه که شهر انار و رشت که شهر غذا نامیده شدهاند. بر این اساس، نعمت سهراب سپهری در کاشان موردی است که آنطور که باید و شاید اتفاق نیفتاده است و خوشحالیم که این جایزه هنری در این مسیر کلید خورده است.
وی با تاکید بر اینکه این جایزه باید به صورت شبکهای هماهنگ در شهر کاشان برگزار شود، عنوان کرد: در مفهوم شبکه شهرهای خلاق باید اسمگذاری خوبی برای کاشان صورت بگیرد و اگر کاشان دوست دارد چنین اتفاقی رقم بخورد باید هماهنگی کامل صورت گیرد، چراکه در رویکرد شبکه شهرهای خلاق باید کل شهر و ارکان شهری درگیر کار شوند و برای مثال شهرداری نباید بدون اطلاع باشد. آرزوی دور و درازی شاید نباشد که کاشان نیز به این شبکه متصل شود.
مدیرکل هنرهای تجسمی همچنین بیان کرد: برای این منظور باید برندسازی یا ویژندسازی صورت گیرد تا این رویداد در اذهان بماند و روایت قضیه حک شود و با در نظر گرفتن جنبه فرهنگی به سمت مباحث اقتصادی سوق پیدا کند؛ لذا توصیهام این است که این رویداد را به عنوان طرحی ملی در نظر بگیرید. اگر این اتفاق بیفتد ما میگوییم کاری درخور برای سهراب سپهری یکی از مفاخر کشور انجام دادهایم.
در ادامه نشست، ابوالفضل ساروقیان شهردار کاشان با ابراز امیدواری برای برگزاری خوب جشنوارههای فرهنگی هنری در شهر کاشان، بیان کرد: کاشان با پیشینه هفت هزار ساله شهرنشینی، آثار گرانقدری را در خود جای داده و در کنار اینها، هنرمندی و خلاقیت مردم شهر بوده که توانسته هنر منطقه کاشان را شکل دهد. در این عرصه هنرمندان بسیاری در طول تاریخ آوردههای باارزشی برای ما داشتند از جمله زندهیاد سهراب سپهری که توانسته تاثیر خودش را بگذارد چراکه با زبانی ساده در تصویرگری و نقاشی و شعر به معنایی خاص رسیده است.
وی گفت: در مورد شبکه شهرهای خلاق که آقای مهدی زاده فرمود، ما عضو شبکه شهرهای یادگیرنده یونسکو هستیم و شهرداری کاشان با اعلام یونسکو در حوزههای معماری، صنایع دستی و غیره تصمیم داشت خود را معرفی کند و بر این اساس، مقرر شد شهر کاشان در حوزه معماری قرار بگیرد و هم اکنون مورد تایید اولیه یونسکو نیز قرار گرفت اما تایید نهایی هنوز اتفاق نیفتاده است.
مرتضی والیزاده رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری کاشان نیز بر لزوم استفاده بهتر از تفکر سهراب سپهری در جایزه ملی سهراب سپهری تاکید کرد و گفت: جایزه سال سهراب سپهری اولینبار با هدف کشف استعدادهای نو و آشنایی هنرمندان و شاعران در سال ۱۳۹۹ با موضوع تصویرسازی اشعار او به صورت کشوری برگزار شد. دومین دوره این جایزه با ۲ موضوع تصویرسازی و شعر، در تابستان و پاییز ۱۴۰۴ در کاشان برگزار خواهد شد.
حسنا محمدزاده دبیر بخش شعر جایزه سال سهراب سپهری نیز درباره بخش شعر توضیحاتی ارائه کرد و افزود: سهراب سپهری چنانکه همه میدانند شعرش ظرفیت بالایی در فرهنگسازی و انتقال آن دارد. بخش شعر جایزه، شامل ۲ قسمت تک اثر و کتابهای تولید شده در سال ۱۴۰۳ است. بخشهای شعر جایزه سهراب سپهری در حوزه شعر نو تعریف شده است و بر این باور نیستیم که شعر نو بر شعر کلاسیک ارجحیت دارد.
تصویرسازی ویژه با موضوع «آب را گل نکنیم»
حسین صدقی دبیر بخش تصویرسازی جایزه سال سهراب سپهری در ادامه نشست گفت: این جایزه اولین بار در اوج کرونا در سال ۹۹ برگزار شد که با استقبال خوبی هم مواجه شدیم، یعنی از ۲۴ استان با ۳۰۰ اثر تصویرسازی مواجه شدیم که کشف استعدادهای برتر را نیز داشتیم. البته در آن دوره ما با چالش نبود تصویرسازی بزرگسال مواجه شدیم، لذا تصمیم گرفتیم تصویرسازی سهراب را در دومین رویداد با اشکال جدیدی جلو ببریم؛ بر این اساس تصمیم گرفتیم نشستهایی را با این نگاه برگزار کنیم و سه کارگاه با حضور استادهای کشوری در ماه آینده در کاشان برگزار خواهیم کرد.
وی بیان کرد: تصمیم داریم چند مورد را به صورت ویژه نگاه کنیم که مهمترین آنها، جایزه تصویرسازی سهراب سپهری با سوژه «آب را گل نکنیم» با نگاه محیط زیستی است.
تاثیرگذاری بخش خصوصی پر توان کاشان بر پیشبرد کارهای جایزه سهراب سپهری
شهردار کاشان در پاسخ به پرسش خبرنگاری درباره جلب حمایت از بخش خصوصی پر توان کاشان به جای حمایتهای دولتی، گفت: خیرین کاشان بسیار در حوزههای دیگر فعال هستند اما ما سازمانی را تأسیس کردیم در حوزه پروژههای شهری و ارتقای شهر که در این موارد جلب مشارکت کند اما امیدواریم این برنامهها بتواند آوردههایی را برای آنها داشته باشد. در حوزه گردشگری این مهم اتفاق افتاده است و کماکان استفاده تبلیغاتی میشود و هر چه جذب مخاطب بیشتری داشته باشد، آوردههای اقتصادی را نیز در بر دارد. در این نمایشگاه نیز باید از پتانسیلهای تبلیغاتی اینها استفاده شود اما برندسازی این رویداد بسیار مهم است. لازم است تاکید کنم که ما بیشتر دنبال حمایت معنوی معاونت هنری و وزارت فرهنگ هستیم.
آیدین مهدی زاده نیز در ادامه تاکید کرد که علاوه بر بخش خصوصی که توان بیشتری در پیشبرد کار دارند، مراکزی همچون کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و جهاد دانشگاهی باید پای کار این جایزه که نام بزرگ سهراب سپهری را یدک میکشد، بیایند تا روندی تاثیرگذار داشته باشد.
حسین صدقی در مورد جوایز این رویداد نیز توضیح داد: جایزه ویژه تصویرسازی جایزه سال سهراب سپهری ۳۰ میلیون تومان است. در بخش تصویرسازی ۳ جایزه برای نفر اول و دوم و سوم داریم که به ترتیب ۲۵ میلیون، ۲۰ میلیون و ۱۵ میلیون تومان است. آثار منتخب تصویرسازی قرار است در نمایشگاههای مختلف به نمایش درآیند که مبلغ حق التصویر به هر نفر ۳ میلیون تومان است. همچنین قرار است آثار منتخب در کتابی فاخر چاپ شوند و به عزیزانی که انتخاب میشوند نیز گواهینامه اعطا خواهد شد.
حسنا محمدزاده نیز درباره جوایز بخش شعر بیان کرد: در بخش کتاب، ۲ اثر برگزیده خواهیم داشت که علاوه بر لوح قدردانی، ۲۵ میلیون تومان اعطا میشود. همچنین ۲ شایسته قدردانی در این بخش داریم که لوح قدردانی و مبلغ ۱۵ میلیون تومان نیز به آنها تعلق میگیرد. در بخش شعر نیز نفرات اول تا سوم خواهیم داشت که به ترتیب جوایز آنها ۱۲، ۱۰ و ۸ میلیون تومان خواهد بود. همچنین، نامزدهایی که به مرحله نهایی راه پیدا کنند، مبلغ سه میلیون دریافت خواهند کرد. بقیه آثار نیز در کتابی منتشر میشود.
در پایان نشست خبری نیز پوستر دومین دوره جایزه سال سهراب سپهری با طراحی حسین صدقی رونمایی شد.